De tuin als lusthof & slagveld

Gerda Bosman
Corlijn de Groot
Status:Verschenen
2015 - Onze prijs € 24,95

De tuin als lusthof & slagveld bestellen
De tuin als lusthof & slagveld toevoegen

Kun je planten lui maken?
Waarom schiet een slak liefdespijlen af?
Is basilicum de plofkip onder de planten?
Hoe lief is een lieveheersbeestje?
Waar bewaart een onthoofde worm zijn herinneringen?
Kan een boom asociaal zijn?
 
Tuinieren roept allerlei vragen op. In tuinboeken lees je wel wat je moet doen om je planten tevreden te houden maar niet waarom het zo moet. Daar nemen Gerda Bosman en Corlijn de Groot geen genoegen mee. Met hulp van wetenschappers en door zelf experimenten uit te voeren beantwoorden ze allerlei vragen. Na het lezen van dit boek zul je nooit meer met dezelfde ogen naar je tuin kijken. Je zult ontdekken dat het geen lieflijk paradijs is. Het is een slagveld waar planten en dieren elkaar bestrijden, maar waar soms ook onverwachte bondgenootschappen ontstaan. 
Gerda en Corlijn laten zien wat tuinieren in werkelijkheid is: het hacken van de natuur. Hun territorium is daar waar de natuur haar gang gaat en de mens haar meent te moeten manipuleren: de tuin, de akker, de vensterbank, de koelkast, het park en de hortus. Ze schrijven over het seksleven van de slak, tellende appelbomen, vleesetende planten en de wonderbaarlijke wederopstanding van supermarktsla. 
Gerda Bosman is wetenschapsjournalist bij de NTR. Van haar volkstuin probeert ze een bostuin te maken met enkel eetbare planten. Dat is een uitdaging. Want welke planten moet je te vriend houden en welke niet als je de opbrengst hoog en de inspanning zo klein mogelijk wilt houden? 
Corlijn de Groot werkt als wetenschapsjournalist, onder andere voor de publieke omroep. In haar vrije tijd is ze vaak in haar achtertuin te vinden waar ze het planten bij voorkeur zelf met elkaar laat uitvechten. Corlijn noemt dat darwinistisch tuinieren. 

Samen bestieren Corlijn en Gerda De Groene Vinger, het digitale platform dat zich ook richt op mensen met slechts een groene vinger. Voor het wetenschapskatern van de Volkskrant schreven ze de rubriek 'De tuin als laboratorium'.  

Trouw (19-5-2015): Eindelijk een tuinboek dat op de lachspieren werkt. ... 'Vooral de scènes op het slagveld zijn hilarisch, én informatief, want de dames combineren tuinieren met wetenschap'...   

AD (23-5-2015): 'Verrassend, fraai vormgegeven en humoristisch boek over de tuin.'

Dagblad van het Noorden (23-5-2015): 'In de tuin barst het van seks, drugs en rock-'n-roll. De tuin gaat zijn eigen gang.' 

Smultuin (mei 2015): 'Ik lees met een glimlach hoe je een invasieve exoot zoals de Japanse duizendknoop uitroeit. Een ingenieus schema wijst je de weg naar drastische oplossingen. Als je de eetbare plant niet zelf op wilt eten dan huur je Bonte Bentheimers van Norbert Mergen in om alles op te eten.'   

Gerda en Corlijn op NPO Radio 1Zondag 24 mei waren we te gast in het radioprogramma Vroege Vogels om te praten over sex, drugs en rock-’n-roll in de tuin. Van nature zijn we niet zulke vroege vogels. Gerda had zich verslapen en sjeesde nog net niet in pyjama het huis uit, Corlijn dreigde zonder benzine op de A1 te stranden. Al met al waren we beiden net op tijd om met Janine Abbring een rondje door de moestuin te maken.

Wij vonden het een leuk gesprek, maar luister zelf maar.

De makers van Interne keuken (België radio 1) hadden nooit gedacht dat het woord 'strontvliegenvagina' nog eens in hun programma zou vallen, maar na een meeslepend gesprek met Gerda Bosman in de uitzending van 30 mei zijn ze helemaal om: 'Een heerlijk wetenschappelijk werk over de moestuin.' Beluister het interview hier.

Gebonden | 208 pagina's | Kleur: f.c. | Taal: Nederlands | Afmetingen: 20 x 25,1 | ISBN: 9789055949625

Share |