Weg! Ontsnapt aan de Duitse bezetting

Danny Verbaan
Status:Verschenen
2015 - Onze prijs € 16,00

Weg!  bestellen
Weg!  toevoegen

15-05-15 in de landelijke kranten:

Stelletje amateurs op de Noordzee (de Volkskrant)
Drieste vlucht bleek redding (Telegraaf)

 
Na de bekendmaking op 14 mei 1940 dat Nederland capituleert voor het Duitse leger, proberen veel wanhopige Joodse gezinnen en echtparen naar Engeland te ontkomen. De vissers in Scheveningen zien er niets in om uit te varen, maar dan slaat ineens de motor aan van reddingboot de Zeemanshoop. Vier studenten hebben het schip gekaapt. Ook zij willen de oversteek maken.
Het leidt tot een ongelooflijke ontsnapping van zesenveertig personen, van wie verreweg de meesten Joods zijn. De reddingboot is veel te vol. Een ramp ligt op de loer. Er zijn zorgen over de motor, niemand weet of de brandstof toereikend is en de zee ligt vol mijnen. Voortdurend dreigt het gevaar van ontdekking door de Luftwaffe
of de Kriegsmarine. Onderweg breekt bovendien een opstand uit: sommige opvarenden raken in paniek. Ze willen terug.
Toch lukt het de overkant van de Noordzee te bereiken, dankzij de Britse torpedobootjager Venomous die de groep aan boord neemt. Door de tocht met de Zeemanshoop overleven vrijwel alle Joodse vluchtelingen de Tweede Wereldoorlog.
'Weg! Ontsnapt aan de Duitse bezetting' is een waargebeurd verhaal. Het reconstrueert aan de hand van archiefmateriaal en tal van getuigenissen wat zich heeft afgespeeld.
Ook zijn de laatste drie betrokkenen geïnterviewd die begin 2015 nog in leven waren: student Karel Dahmen, de Joodse vluchteling Loet Velmans en Tinus Rog, de Scheveninger die de motor startte. Had hij dat niet gedaan, dan was de Zeemanshoop waarschijnlijk nooit vertrokken.
 
Auteur Danny Verbaan (1962) is oud-journalist en heeft inmiddels elf boeken over uiteenlopende onderwerpen op zijn naam staan. De historie en de herinneringen van betrokkenen staan hierin centraal. 
 
Op 14 mei was de Zeemanshoop even terug in de haven van Scheveningen voor een herdenkingsbijeenkomst. Loet Velmans en Karel Dahmen gingen na 75 jaar nog een keer aan boord. Danny Verbaan overhandigde de inmiddels hoogbejaarde Engelandvaarders een exemplaar van zijn boek. Ook burgemeester Van Aartsen en de Britse ambassadeur Sir Geofrrey Adams namen graag een exemplaar in ontvangst.
 
 
Vlnr: Jozias van Aartsen (burgemeester Den Haag), Loet Velmans, Bill Forster (een van de initiatiefnemers van de herdenking), Karel Dahmen, Danny Verbaan en Sir Geoffrey Adams (Ambassadeur UK). 

 

Auteur Danny Verbaan op de Zeemanshoop.

Paperback | 159 pagina's | Kleur: z.w. | Taal: Nederlands | Afmetingen: 14,5 x 21 | ISBN: 9789055949632

Share |